اتوماسیون فرودگاهی و هوشمند سازی آن
به طور کلی فرودگاه هوشمند، فرودگاهی میباشد که در تکنولوژیهایی نظیر اینترنت اشیا (lot)، GPS، ذخیرهسازی ابری، پردازش حجیم؛ سنسورها و … مورد استفاده قرار میگیرد تا برنامهریزیهای دقیق و عملیات اجرایی را به طور خودکار و دیجیتال انجام دهد. همچنین بهتر است بدانید که هوشمندسازی فرودگاه سبب بهبود فرآیند مسافربری و همینطور فعالیتهای کارکنان فرودگاه و در پایان افزایش رضایت آنها میگردد.
لازم است بیان شود که اتوماسیون فرودگاه هوشمند در نتیجه و ثمره اهمیت زیاد حمل و نقل هوایی، تغییر الگو در سفرهای تفریحی و همچنین بینالمللی شدن سفرهای تجاری نیز به وجود آمد. فرودگاه هوشمند برای برطرف کردن نیازمندیهای کنترلی و مدیریتی در فرودگاههایی ایجاد گردید که به طور فزایندهای شاهد مشکلات مرتبط با حجم زیاد کالا و مسافران بودند. بنابراین، متخصصان بر هوشمندسازی فرودگاه بسیار تمرکز کردهاند تا پیشرفتهای مختلفی در زمینههای مخابرات، زیرساخت، رباتیک و اینترنت اشیاء را با یکدیگر ترکیب نمایند. فراموش نکنید که هوشمندسازی اتوماسیون فرودگاهی نیازمند به اطلاعات بسیاری میباشد.
تجهیزات و ابزار هوشمندسازی اتوماسیون فرودگاهی
همانطور که میدانید فرودگاه هوش مصنوعی، سامانهای پیچیده میباشد که از انواع اجزا و ابزار متفاوت جهت اجرای وظیفههای گوناگون استفاده مینماید. در متن زیر به اجزا و ابزاری که در یک فرودگاه هوشمند امکان دارد وارد شوند میپردازیم:
1. سیستمهای هوش مصنوعی: به طور کلی این اجزا حاوی نرمافزارها و الگوریتمهای هوش مصنوعی میگردند که از تحلیل دادهها، پردازش زبان طبیعی، یادگیری ماشین تشخیص تصویر و همینطور سایر تکنیکهای هوش مصنوعی جهت بهبود عملکرد فرودگاه نیز به کارگرفته میشوند.
2. رباتها و دستگاههای خودکار: توجه داشته باشید که رباتها و دستگاههای خودکار برای انجام دادن وظیفههای متنوع خود در فرودگاه هوش مصنوعی کاربرد دارند؛ که البته این رباتها شامل رباتهای حمل و نقل مسافران، رباتهای تمیزی و همچنین دیگر انواع رباتها میگردند.
3. برنامههای موبایل: از برنامههای گوشی جهت خرید بلیط، دریافت اطلاعات فرودگاهی و ارتباط با مسافران و … استفاده میشوند.
4. سیستمهای ارتباطات: این شبکه نیز شامل شبکههای بدون سیم، اینترنت اشیاء (LOT) و سایر فناوریهای ارتباطی میباشد که جهت اتصال ابزارها و سیستمها به یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
5. سیستمهای امنیتی هوش مصنوعی: برای تشخیص چهره، سیستمهای مانیتورینگ ترافیک و تکنولوژیهای هوش مصنوعی دیگر جهت افزایش امینت در فرودگاهها کاربرد دارند.
6. واقعیت مجازی و واقعیت افزوده: ابزارهایی برای ارائه تجربیات تفریحی و آموزشی به مسافران توسط واقعیت مجازی و واقعیت افزوده.
7. سیستمهای مدیریت ترافیک و پرواز: سیستمهای هوش مصنوعی برای پیشبینی کردن ترافیک، بهبود مدیریت پروازها و همچنین بهرهوری در مصرف انرژی در فرودگاهها استفاده میشوند.
8. سیستمهای تجزیه و تحلیل داده: این ابزارها به جمع کردن و همینطور تجزیه و تحلیل دادهها از سیستمها کمک زیادی مینمایند تا به مدیریت بهتر و بهرهوری بیشتر در فرودگاهها کمک شایانی کنند.
9. مقاشقهای هوش مصنوعی و سیستمهای مخاطبی: این ابزارها حاوی پتباتها، رباتهای سخنگو و سیستمهای مکالمه هوش مصنوعی برای برقراری ارتباط با مسافران و جواب دادن به پرسشهای آنها میگردند.
توجه داشته باشید که ترکیب این اجزا و ابزار به فرودگاهها این امکان را میدهند تا تجربه مسافران را بهبود بخشند؛ عملیات را بهتر انجام بدهند و همچنین امنیت را زیادتر کنند. در حقیقت این تکنولوژیها برای بهینهسازی فرودگاههای بزرگ و افزایش بهرهوری در عملیات نیز بسیار مفید میباشند.
هوشمندسازی اتوماسیون فرودگاهی شامل چه بخشهایی میباشد؟
بهتر است بدانید که تمام فرودگاههای معمولی حاوی قسمتهای مشابه و فرآیندهای یکسانی میباشند. برای مثال میتوان بیان کرد که در همه آنها انتظار برای سوار شدن، عبور از گیت و بازرسی، بررسی فنی هواپیما و … وجود دارد؛ اما توجه داشته باشید که در یک فرودگاه هوشمند نیز میتوان با به کارگیری از تکنولوژی در قسمتهای گوناگون خلاقیتی ایجاد نمود.
کنترل سیستم تهویه به صورت BMS
فرودگاهها نیز به صورت شبانه روز در حال فعالیت هستند و جزء یکی از مکانهای پرتردد محسوب میشوند. در واقع وجود یک سیستم تهویه مناسب علاوه بر افزایش رضایت اشخاص سبب کاهش هزینههای فرودگاه میگردد. همچنین میتوان با به کارگیری از ترموستاتهای هوشمند، دمای هوا را همواره در حالت مطلوبی نگهداری کرد.
کنترل سیستم روشنایی به صورت BMS
یکی دیگر از عاملهای مهم در هزینه فرودگاهها؛ هزینه مربوط به سیستم روشنایی میباشد و البته با استفاده از این سیستم روشنایی، میتوان اطمینان حاصل کرد که در هیچ یک از بخشهای خالی فرودگاه چراغی روشن نباشد. همچنین در ساعتهای مختلفی میتوان شدت نور را تنظیم کرد که موجب افزایش رضایت مسافران گرامی میشود.
کنترل و هدایت مسافران به صورت هوشمند
در واقع گیتهای هوشمند و سیستمهای تشخیص هویت و چهره روشی بسیار موثر در فرودگاه هوشمند جهت کنترل مسافرین میباشد، همچنین گیتهای هوشمند میتوانند در زمان واقعی تعداد اشخاصی که از گیت وارد میشوند را به راحتی بشمارند و اطلاعاتی نظیر تعداد افراد داخل فرودگاه را به مدیریت اعلام نمایند.
البته جهت هدایت مسافران در فرودگاه هوشمند میتوان از برنامههای بسیار کاربردی یا رباتهای همراه به کار گرفت. به این گونه که در صورت احتیاج به دریافت راهنمایی یا پاسخگویی به پرسشها همواره رباتی برای ارائه اطلاعات وجود دارد. توجه داشته باشید که علاوه بر روشهای خلاقانه نظیر به کارگیری از چراغها برای هدایت اشخاص به سوی پرواز یا هدایت ماشین افراد در پارکینگ فرودگاه را میتوان به کار گرفت.
سرویسهای بهداشتی هوشمند
به کارگیری از سرویسهای بهداشتی هوشمند در مکانهای عمومی مثل فرودگاهها علاوه بر پاکیزگی محیط سبب صرفهجویی در مصرف آب و برق میگردد. همچنین تهویه مناسب، امکان مشاهده ظرفیت خالی سرویس بهداشتی، شیرآلات خودکار و … از خصوصیات دیگر سرویسهای بهداشتی هوشمند محسوب میشوند.
به طور کلی سالانه هزینه بسیار زیادی صرف محافظت و نوسازی تجهیزات سرویسهای بهداشتی میشود که البته این هزینه تا حدودی با هوشمندسازی کم میشود؛ زیرا که هوشمند نمودن موجب افزایش عمر مفید تاسیسات الکتریکی و مکانیکی میشود و فرسایش کمتری در این محیطها اتفاق میافتد.
دریافت کارت پرواز به صورت هوشمند
در این گونه فرودگاهها دیگر نیازی به صرف وقت و منتظر ماندن در صف جهت گرفتن کارت پرواز نیست؛ زیرا مسافران میتوانند به راحتی با اسکن نمودن بارکد توسط دستگاه مخصوص، بدون معطلی کارت پرواز خود را دریافت نمایند.
نرمافزار برای موبایل هوشمند برای اطلاعات پایانه فرودگاه و اطلاعات پرواز ATIS
سرویس خودکار اطلاعات ترمینال یا به طور مختصر ATIS همانند یک دستیار هوشمند برای خلبانان میباشد که از طریق آن اطلاعات بسیار دقیق از زمان و همینطور نحوه فرود آب و هوا، وضعیت پایانه فرودگاه و … نیز به دست میآورند. در واقع این برنامه با برقراری ارتباط بین هواپیما و فرودگاه، ترافیک هوایی و همچنین ازدحام مسافران در فرودگاه را تا حدی کاهش میدهد.
مزایای هوشمند سازی اتوماسیون فرودگاهی چیست؟
در حقیقت تحول دیجیتال در صنعت هوانوردی مزایای زیادی دارد که در متن زیر به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
• بهبود بهرهوری عملیاتی که با به کارگیری از جمعآوری بلادرنگها انجام میشود و میتواند عملیات گوناگونی که در فرودگاههای هوشمند وجود دارد را بهینهسازی نماید.
• کاهش هزینههای عملیاتی که به کم کردن هزینههای کلی یک فرودگاه کمک میکند. البته از طرفی دیگر هوشمندسازی نیز میتواند به طور مستقیم بر روی بهرهور و همینطور تکمیل علمیات گوناگون در فرودگاه تاثیر بگذارد.
• کنترل پرواز به طور قابل توجهی بهبود پیدا خواهد کرد, زیرا خدمات مرتبط با جابهجایی مسافران، ورود آنها و … با به کارگیری از تجهیزات هوشمندی که میزان دقت بسیار بالایی دارند نیز انجام میشود و همین امر به صورت مستقیم روی دقت و سرعت علمیات کنترل پرواز تاثیراتی میگذارد.
• نظارت و امنیت فرودگاهها به میزان بسیاری افزایش مییابد. در واقع این کار با استفاده از سیستمهای نظارت بیومتریک، امنیت سایبری پیشرفته و … انجام میشود.
• نظارت بهداشتی روی مسافران با به کارگیری از تکنولوژیهای هوشمند افزایش مییابد.
دلایل توسعه هوشمندسازی اتوماسیون فرودگاهی چیست؟
لازم است بدانید که دلایل زیادی وجود دارد که فناوری آینده فرودگاهها را تشکیل میدهد. دلیل اول این است که جریان روزافزون مسافران، اپراتورهای فرودگاه را مجبور میکند تا روشهایی برای مدیریت خطهای بیپایان و تسریع کل عملیات و فرآیندها پیدا کنند و همینطور دلیل دوم این است که فرودگاههای هوشمند مبتنی بر فناوری شانس زیادتری برای برطرف کردن انتظارات مسافران، افزایش سطح رضایت آنها از خدمات بهبود یافته و در پایان افزایش وفاداری مشتریان، افزایش فروش و درآمد هواپیما را دارند. در واقع سطح کنونی پیشرفتهای فناوری مانند بیومتریکهای پیشرفته، اسکنرها و ردیابها میتواند خدمات فرودگاهی را که نمیتوان با فرودگاههای سنتی مقایسه کرد، به طور قابل توجهی بهبود بخشد.
برنامههای هوشمندسازی اتوماسیون فرودگاهی کداماند؟
در متن زیر به معرفی برخی از برنامههای هوشمندسازی فرودگاه اشاره خواهیم کرد:
• مسیریابی دیجیتالی
• گیت اتوماتیک
• لیست خطوط هوایی
• نظافیت اتوماتیک فرودگاه
• سیستم پایش سلامت
• اتوماسیون فرآیند سفر مسافری
• اسکن و توزین خودکار چمدان
• ابزار و تجهیزات نظارت از راه بسیار دور
• موقعیتیابی خودکار وسیلههای نقلیه در منطقه فرودگاه همانند شاتل فرودگاه
• فناوری تشخیص چهره مسافران را در دروازههای خودکار و پستهای بازرسی گوناگون شناسایی میکند
• رباتهای خودکار با به کارگیری از دستگاههای تلفن همراه برای سیستمهای سازماندهی وظایف تعمیر و نگهداری از راه دور