خدمات فنی و مهندسی در حوزه‌ی برج‌های مراقبت

رشته مهندسی به ایجاد، طراحی و نگهداری ماشین‌های مسافرتی که شامل موشک‌های هواپیما، هلیکوپتر، ماهواره و فضاپیما می‌شود، پرداخته است. آن‌ها علاوه بر ایجاد ماشین آلات، از دانش خود در زمینه فناوری و حمل و نقل هوایی نیز برای ایجاد کارآمدترین ماشین آلات در بازار استفاده می‌کنند. آن‌ها از فن آوری‌های پیشرفته‌ای برای سیستم‌های دفاعی، حمل و نقل هوایی و اکتشافات فضایی استفاده می‌کنند.

مهندسین هوانوردی قطعات را بازرسی کرده و برای هرگونه تغییر لازم توصیه می‌کنند. در این مطلب قصد داریم به خدمات مهندسی برج‌های مراقبت بپردازیم؛ لطفا تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.

وظایف مهندسان هوانوردی

در خصوص خدمات مهندسی برج‌های مراقبت لازم به ذکر است که، مهندسان هوانوردی از دانش فنی خود برای بهبود ایمنی پرواز و راندمان سوخت استفاده می‌نمایند، هزینه‌ها را پایین می‌آورد و تأثیرات محیطی سفرهای هوایی را برطرف می‌کنند. آن‌ها با هواپیماهایی کار می‌کنند که در فضایی مثل روبات‌ها و ماهواره‌ها کار می‌کنند. مهندسان هوانوردی اصولا در تیم‌های مهندسی چند رشته‌ای فعالیت می‌کنند که در ادامه به مسئولیت‌های آن‌ها اشاره شده است:

• موافقت بودجه، بازه زمانی و مشخصات با مشتری و مدیران

• انجام تحقیقات نظری و علمی

• ارزیابی الزامات طراحی

• اندازه‌گیری و بهبود عملکرد هواپیما، قطعات و سیستم‌ها

• تولید و اجرای طرح‌ها و مراحل آزمایش

• کارفرمایان معمولی مهندسان هوانوردی

• تجزیه و تحلیل تفسیر داده‌ها

• ارائه مشاوره فنی

• بررسی و تحلیل علت سقوط هواپیما

• آزمایش، ارزیابی، اصلاح و آزمایش مجدد محصولات

• نوشتن گزارش، کتابچه راهنما و مستندات

تاریخچه شغل مراقبت پرواز

در خصوص خدمات مهندسی برج‌های مراقبت بایستی گفته شود که مراقبت پرواز همزاد با پرواز کنترل ترافیک هوایی است در سال‌های اولیه که هواپیما ساخته شد. به مرور هر چه به تعداد آن‌ها اضافه شد نیاز به یک هماهنگی و کنترل حس شد و به اهمیت آن پی بردند. در نهایت افرادی موظف شدند که این هماهنگی را انجام دهند.ATC چشمان بیدار صنعت هوانوردی بوده تا هواپیماها در مسیر پروازی خود بدون این که حادثه‌ای اتفاق بیفتد، حرکت کنند. وظیفه کنترل ترافیک هوایی در ابتدا جداسازی پروازها به منظور پیشگیری از تصادم و سپس تسریع در روند پرواز است.

درخدمات مهندسی برج‌های مراقبت شما هر روز تجربه‌ای جدید دارید و هر لحظه هیجان با کار شما آمیخته است. شما در خدمات مهندسی برج‌های مراقبت، از همان ابتدای ورود در برج مراقبت بایستی کلیه‌ی مسائل خود را بیرون در بگذارید تا بتوانید تمامی حواس خود را جمع کنید. آگاهی کامل به صحبت‌های خلبان و مسیر هماهنگی داشته باشید و تمامی این مسائل را مدیریت کنید. بایستی بدانید که هیچ دو روزی شبیه هم ندارید و این کار یک کار ۲۴ ساعته است و بایستی از همکار خود پوزیشن را تحویل گرفته و آن را ادامه بدهید.

به عنوان نمونه اگر ساعت ۷ شروع کار خود است بایستی حداقل ۱۰ دقیقه در کنار همکار خود بنشینید تا از تمامی مسائل آن آگاه باشید و سپس شروع به کار کنید. با توجه به شرایط و وضعیت کاری و حجم ترافیک و نوع فرودگاه تایم کاری و استراحت متغییر می‌باشد. ۱۲ ساعت کاری ۴۸ ساعت استراحت که با توجه به توانایی شما و ترافیک هوایی فرودگاه به صورت متناوب کار می‌کنید.

آینده شغلی رشته مهندسی هوانوردی و مراقبت پرواز

رشته و خدمات مهندسی برج‌های مراقبت از بهترین خدمات و رشته‌ها از لحاظ جایگاه اجتماعی وموقعیت شغلی به شمار می‌رود. همان‌طور که اطلاع دارید دانشجویان گرایش خلبانی پذیرفته شده در دانشگاه علوم و فنون ستاری از همان ابتدای پذیرش متعهد به خدمت می‌باشند و در این رشته بورسیه می‌شوند. این دانشجویان با عنوان ستوان دوم فارغ التحصیل می‌شوند.

دانشجویان خلبانی در دوران تحصیل خود از مزیت‌هایی همانند مسکن مناسب می‌توانند بهره‌مند می‌شوند. بعضی دانشجویان گرایش مراقبت پرواز در صورت بررسی شرایط و وضعیت صنعت هوانوردی و نیاز شرکت‌های هواپیمایی، از ترم دوم تحصیلی می‌توانند بورسیه شوند و همانند دانشجویان خلبانی بایستی متعهد به خدمت شوند. دانشجویانی که متعهد به خدمت شدند از سربازی معاف می‌شوند.

فارغ التحصیلان گرایش ناوبری می‌توانند در دیگر حوزه‌های صنایع هوایی مشغول به کار شوند. در حقیقت به صورتی می‌توان گفت اشخاصی که در گرایش‌های این رشته تحصیل می‌کنند، آینده شغلی تضمین شده‌ای دارند.

وظایف مراقبت پرواز

در خدمات مهندسی برج‌های مراقبت، ابتدا بهتر است بدانید که مراقبت پرواز، فرایندی برای نظم‌بخشی به عبور و مرور پروازها است تا از ایجاد تصادفات در خطوط هوایی جلوگیری شود. کارشناس مراقبت پرواز با تحلیل شرایط ترافیک موجود، پروازها را کنترل می‌کند و به هواپیماها اجازه حرکت می‌دهد. کارشناس مراقبت پرواز به کسی می‌گویند که اطلاعات لازم مانند جهت وزش باد، شرایط آب و هوایی و شرایط و وضعیت باند فرودگاه را می‌گیرد و به خلبان انتقال می‌دهد. این هدایت‌گری شامل قبل از لحظه بلند شدن تا طول مسیر و موقع فرود می‌شود.

از جهت حساسیت این حرفه، کارشناس مراقبت پرواز بایستی هوشیار و دارای تمرکز بالا باشد تا هواپیماها را بدون هیچ مشکلی هدایت نماید. در صورت بروز هر گونه حادثه در حین پرواز، کارشناس مراقبت اولین شخصی است که از مساله مطلع می‌شود و بایستی حین حفظ خونسردی، همه تمهیدات لازم برای رفع مشکل و کمک به خلبان را اولویت قرار دهد.

با توجه به شرایط ویژه هوایی، شرکت هواپیمایی و نوع فعالیت، وظایف آن‌ها احتمال دارد تغییر کند. به طور کلی، در خصوص خدمات مهندسی برج‌های مراقبت، در ادامه به وظایف اصلی کارشناس مراقبت پرواز اشاره شده است:

• بررسی و تحلیل شرایط و وضعیت هواشناسی، مسیر پرواز، فنی و تجهیزات هوایی به جهت اطمینان از ایمنی پرواز

• سرعت دادن و ایجاد نظم برای جریان پروازها

• بررسی و تحلیل و همچنین تصویب مستندات فنی و مربوط به پروازها، شامل بررسی گزارش‌های نگهداری و تعمیرات هواپیماها

• همکاری با سایر اعضای تیم پرواز (خلبان، خدمه پرواز و…) در جریان پرواز و حل مسائل ایمنی و فنی

• اطلاع‌رسانی به مراکز تجسس و امداد و نجات در صورت بروز حادثه

برای انجام وظایف به عنوان یک کارشناس مراقبت پرواز، دانش و مهارت‌هایی لازم است در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

1. دانش فنی برای تحلیل و بررسی وضعیت و شرایط فنی هواپیماها، تجهیزات هوایی و سیستم‌های ایمنی

2. تسلط کامل به زبان انگلیسی برای برقراری ارتباط با عوامل گوناگون پرواز

3. برخورداری از مهارت‌های تحلیلی برای بررسی و مسائل پیچیده مربوط به ایمنی و امنیت پرواز

4. مهارت‌های ارتباطی قوی جهت، برای همکاری با تیم پرواز و ارتباط با سایر اعضای تیم

5. تمرکز بالا در انجام کارها به دلیل حساسیت بالای شغل

6. مهارت‌های رهبری به جهت رهبری و هدایت تیم در جریان پرواز و حل مسائل ایمنی

7. آگاهی از قوانین و استانداردها برای اجرای استانداردهای ایمنی و امنیت پرواز