تعمیرات و نگهداری هواپیما و استانداردهای آن

Aircraft-maintenance-and-repair-and-its-standards-min

تعمیرات و نگهداری هواپیما و استانداردهای آن

تعمیرات و نگهداری هواپیما فرآیندی پیچیده و مهم به‌شمار می‌رود که جهت حفظ ایمنی و قابلیت اطمینان از سالم بودن هواپیما در طول پرواز ضروری است. این تعمیرات شامل بازرسی‌های دقیق، عیب‌یابی و رفع آن، تعمیر و تعویض قطعات و نگهداری هواپیما و سیستم‌های مربوطه به منظور اطمینان از ایمن بودن و قرار داشتن در شرایط بهینه کاری هواپیما می‌باشد.

در کل صنعت هواپیمایی به‌علت ماهیت حساس و حفظ جان سرنشینان هواپیما به استانداردهای بسیار دقیق و کیفی برای تعمیرات و نگهداری نیاز دارد.

این استانداردها توسط سازمان‌های بین‌المللی نظیر سازمان هواپیمایی کشوری ICAO و آژانس ایمنی هوانوردی اروپا EASA ارائه می‌شوند و همیشه در حال به‌روز شدن هستند. استانداردهای بیان شده شامل الزامات مربوط به صلاحیت فنی پرسنل تعمیر و نگهداری هواپیما، راه‌های بازرسی، نگهداری سوابق، بهره بردن از قطعات یدکی معتبر و باکیفیت و فرآیندهای صدور گواهینامه تعمیرات است. به یاد‌داشته باشید که تعمیر و نگهداری هواپیما علاوه بر ایمنی پرواز و حفظ جان سرنشینان سبب کاهش هزینه‌های عملیاتی نیز خواهد شد.

چرا تعمیرات و نگهداری هواپیما دارای اهمیت است؟

تعمیرات و نگهداری هواپیما فراتر از یک الزام قانونی محسوب می‌شود؛ زیرا با توجه به اهمیت جان سرنشینان هواپیما، تعمیر و نگهداری آن یک ضرورت حیاتی در صنعت هوانوردی است. در ادامه به دلایل اهمیت تعمیر و نگهداری یک هواپیما پرداخته‌ایم:

• قابلیت اطمینان: یک هواپیمای سالم و قابل اعتماد سبب افزایش رضایت مسافران و همچنین کاهش هزینه‌های ناشی از تاخیر و لغو پرواز خواهد شد.

• ایمنی پرواز: قطعا هدف اصلی در تعمیرات و نگهداری هواپیما اطمینان کامل از ایمنی مسافران و خدمه پرواز است که این کار با بازرسی‌های مرتب و منظم و تعمیرات به‌موقع امکان‌پذیر خواهد بود و به‎‎آسانی می‌توان از بروز مشکلات جدی در یک هواپیما پیشگیری کرد.

• منطبق بودن با مقررات: همه شرکت‌ها هواپیمایی باید قوانین و مقررات بین‌المللی و ملی مربوط به تعمیر و نگهداری هواپیما را رعایت کنند. این مقررات با اهداف تضمین ایمنی پرواز و حفظ استانداردهای یکسان در صنعت هواپیمایی تعیین شده‌اند.

• طول عمر هواپیما: با تعمیرات به‌موقع یک هواپیما و استفاده از قطعات باکیفیت و معتبر می‌توان سبب افزایش عمر مفید هواپیما شد و از تعویض زودهنگام قطعات جلوگیری کرد.

تعمیر و نگهداری هواپیما و نقش فناوری در آن

در تعمیرات و نگهداری هواپیما فناوری نقشی اساسی دارد. از ابزارهای تشخیصی تا سیستم‌های نرم‌افزاری و همچنین ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته همگی بطرز قابل توجهی در فرآیند تعمیر و نگهداری هواپیما دخیل بوده و سبب تحول در آن شده‌اند. یکی از پیشرفت‌های تکنولوژی در این زمینه تعمیر و نگهداری پیش بینی شده یک هواپیماست که شامل استفاده از تجزیه و تحلیل داده‌ها و یادگیری ماشین جهت پیش بینی مشکلات بالقوه و تعمیر و نگهداری می‌شود.

این تغییر استراتژی‌های تعمیر و نگهداری واکنشی را به رویکردی فعال‌تر برای ما امکان‌پذیر خواهد کرد که سبب کارایی و قابلیت اطمینان بیشتر هواپیما خواهد شد. فناوری‌های AR و VR نیز نقشی بسزایی در تعمیر و نگهداری هواپیما دارند و به تکنسین‌ها آموزش مجازی ارائه می‌دهند، دقت بازرسی را بهبود می‌بخشند و در تعمیرات پیچیده کمک کننده هستند. به کمک این فناوری‌ها می‌توان تعمیرات و نگهداری دستی هواپیما را کاهش داد و سبب افزایش سرعت و دقت در روند تعمیرات شد.

آشنایی با اهمیت مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما

قطعا یکی از مهم‌ترین مسایل برای هر هواپیمایی این است که در سلامت کامل از باند فرودگاه مبدا بلند شود و در سلامت کامل در باند فرودگاه مقصد فرود آید. این امر زمانی ممکن است که همه قطعات، سطوح و سیستم‌های هواپیما از لحاظ فنی در وضعیت مطلوب و سلامتی کامل باشند.

جهت حفظ سلامتی یک هواپیما کارخانه سازنده آن به کمک سازمان هواپیمایی کشوری که هواپیما را ساخته است، بازرسی‌های مرتب و منظمی را برای هر هواپیما طراحی می‌کنند. بنابراین بر اساس این بازرسی‌‎ها تمامی قطعاتی که نیاز است در ساعت‌های معین پروازی بازرسی شوند، مورد بررسی قرار گرفته و اگر مشکلی مشاهده شد، باید در صدد رفع آن برآمد.

تعمیرات و نگهداری هواپیما باید به‌شکلی برنامه‌ریزی شده و منظم صورت گیرد تا از بروز هر مشکل احتمالی پیشگیری شود. به‌عنوان مثال قطعه‌ای ممکن است نیاز باشد پس از 5 ساعت پرواز و قطعه‌ای دیگر بعد از 300 ساعت پرواز بازرسی شود. زمانی این اقدامات می‌توانند موثر باشند که فرد یا افرادی که کار تعمیرات هواپیما را انجام می‌دهد، هواپیما را به‌خوبی بشناسند و با اجزای و سیستم هواپیما به‌خوبی آشنا باشد.

بنابراین تعمیر و نگهداری هواپیما نیاز به اطلاعات آکادمیک و دانشگاهی دارد. ما در ایران هنوز از نظر سازندگی هواپیما در حد مطلوبی قرار نداریم و بیشتر می‎توانیم در تعمیرات و نگهداری هواپیما موفق عمل کنیم. به‌همین علت از حدود 60 سال قبل که اولین هواپیما در فرودگاه قلعه مرغی به زمین نشست، مهندسی تعمیر و نگهداری هواپیما اهمیت خاصی پیدا کرد.

معرفی وظایف یک مهندس تعمیر و نگهداری هواپیما

یک تکنسین باید همه نقاط بدنه یک هواپیما را به‎خوبی بازرسی کند و در صورت مشکل در قسمتی از بدنه در صدد برطرف کردن مشکل بدنه برآید. هرگونه اختلاف اندازه قطعات هواپیما با استانداردهای مشخص سبب به‌وجود آمدن مشکلات جدی در زمان پرواز خواهد شد. یک تکنسین حرفه‌ای باید این اندازه‌ها را بر طبق معیارهای اندازه‌گیری استاندارد انجام دهد.

یک تکنسین هواپیما باید تمامی قطعات را بررسی و در نهایت اگر مشکلی جدی در قطعه مشاهده کرد، اقدام به تعمیر و یا تعویض قطعه نماید. در ضمن نیاز است که تکنیک‌های متفاوتی را که برای تعمیر هواپیما وجود دارد را بررسی کرده و آن‌ها را همواره به ذهن خود بسپارد تا در صورت نیاز بتواند از این تکنیک‌ها استفاده کند.

قسمتی دیگر از مشکلات تعمیرات هواپیما مربوط به مشکلات مکانیکی و الکترونیکی است که یک فرد تکنسین تعمیرات و نگهداری هواپیما باید بتواند این مشکلات را شناسایی و برطرف کند.

جایگاه تعمیر و نگهداری هواپیما در خرید آن چیست؟

از منظر تکنولوژیک تعمیر و نگهداری هواپیما شامل سه سطح تعمیرات سبک، تعمیرات نیمه سبک و تعمیرات سنگین یا اورهال است. تعمیر و نگهداری هواپیما یک امر ضروری است و هزینه تعمیر و نگهداری یک هواپیما در طول عمر هواپیما 2 الی 3 برابر قیمت آن است. به‌همین منظور توانایی شرکت‌های هواپیمایی و کشورها در کاهش این هزینه‌ها نقشی اساسی در سودآوری صنعتی هوایی دارد. در ضمن توانایی و قابلیت تعمیرات و نگهداری هواپیما به‌عنوان یک سطح تکنولوژی محسوب می‌شود که می‌تواند مقدمه‌ای برای سطوح بالاتر یعنی طراحی و ساخت هواپیما باشد.

نتیجه‌گیری

تعمیرات و نگهداری هواپیما یک جزء حیاتی و مهم در صنعت هوانوردی به‌شمار می‌رود که شامل نگهداری، تعمیر و بازرسی هواپیما برای اطمینان از وضعیت بهینه و مطلوب آن برای پرواز است. ایمنی مسافران، خدمه و حتی محموله یک هواپیما به قابلیت اطمینان هواپیما و نگهداری و تعمیر مناسب آن بستگی مستقیمی دارد.

تعمیر و نگهداری هواپیما شامل بازرسی مرتب و منظم، تعمیر و تعویض قطعات، عیب‌یابی و رفع آن و اصلاح یک هواپیما برای بهبود عملکرد است. از دلایل اهمیت تعمیرات و نگهداری یک هواپیما می‌توان به ایمنی پرواز، انطباق با مقررات، طول عمر هواپیما و قابلیت اطمینان اشاره کرد.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی و استفاده از روش‌های نوین می‌توان با کاهش رفع مشکلات هواپیما به‌صورت دستی سرعت و دقت تعمیرات و نگهداری یک هواپیما را افزایش داد و ایمنی بیشتری برای پرواز برقرار کرد. برای مشاوره رایگان برای استفاده از انواع خدمات فرودگاهی، اتوماسیون و هوشمند سازی فرودگاه، خدمات مدیریت پسماند فرودگاهی، خدمات فنی و مهندسی برج مراقبت، طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی تجهیزات کاربری شده در حوزه فرودگاهی، خدمات اتوماسیون و پردازش اطلاعات سیستم‌های ناوبری و شرکت‌های هواپیمایی،  از صفحه تماس با ما و یا از طریق موبایل روی دکمه تماس فوری اقدام نمایید.